Unioninkatu 39 a 18, 9.krs, 00170 Helsinki info@yourhealth.fi Tuula 050-5476869

Arvenhoito

 

Oletko saanut ohjeet ja apua arvenhoitoon?

 

Tiesitkö, että arpikudoksen hoito on tärkeää, jotta arvesta tulisi fyysisesti ja mielentasolla luonnollinen ja joustava osa sinua. Arpeen mahdollisesti syntyvät kiinnikkeet ja ristisidokset viereisiin kudoksiin voivat aiheuttaa liikerajoituksia. Alla oleviin kudoksiin mahdollisesti muodostuvat liikerajoitukset voivat puolestaan heijastua laajemmalle eri osiin kehoa, aiheuttaen toiminnallisia ongelmia.

Arpi saattaa jäädä ikään kuin erilliseksi osaksi kehoa. Arpi voi kiristää tai aiheuttaa tunnemuistoja siihen koskettaessa. Olisi kuitenkin toivottavaa, että arpi olisi osa sinua. Parasta olisi, ettei arpea tarvitse erikseen miettiä, vieroksua tai edes tuntea kehossaan. Arpi on tarkoitus hoitaa sekä fyysisesti joustavaksi että luonnolliseksi osaksi kehomieltäsi. Tavoite on, että voit olla sinut sekä fyysisen arven että sen aiheuttamien tapahtumien taustalla.

Tervetuloa vastaanotolle arvenhoitoon ja saamaan myös itsehoito-ohjeet.

Arvesta ja sen hoidosta:

 

Arpi on luonnon keino korjata ja vahvistaa vaurioaluetta, muodostaen siihen sidekudosta. Ongelmia arvenmuodostumisesta syntyy, jos sidekudos muodostaa ristisidoksia ja kiinnikkeitä viereisiin kudoksiin. Tällaisesta muodostuksesta seuraa liikerajoitusta alla oleviin kudoksiin ja se voi aiheuttaa laajemminkin kehoon toiminnallisia ongelmia.

Leikkauksen tai loukkaantumisessa tapahtuneen haavan sulkemisen jälkeen hyvä haavanhoito on erittäin tärkeää. Haava tulee pitää puhtaana ja seurata mahdollisia tulehduksen merkkejä.

Arvenhoidon aloitukseen on lähteestä riippuen hyvinkin vaihtelevia aikoja ja ohjeita. Kaikissa ohjeissa joka tapauksessa jätetään leikkausalue haavan paranemisen ajaksi rauhaan (1-2vkoa). Suosittelemme fysioterapiaan ja arvenhoitoon tuloa noin 3-6 viikkoa leikkauksen jälkeen. Ensimmäisten viikkojen ajan haavanhoito ja kuntoutus aloitetaan leikkaavalta taholta saatujen ohjeiden mukaan. Fysioterapiassa voidaan tarvittaessa tarkistaa saadut ohjeet ja niiden suoritustapa.

Arven optimaalinen hoitoaika on kolmesta viikosta kolmeen kuukauteen. Tuona aikana arven sidekudosmuodostuminen on nopeinta. Sen jälkeen arven muodostuminen on hitaampaa, mutta sitä tapahtuu vielä yli vuoden ajan. Kuitenkin vuosiakin vanhoja arpia voidaan hoitaa, sillä kehon sidekudos muovaantuu jatkuvasti kehoa käytettäessä.

Hoidon tavoitteena on saada tai palauttaa arven alueelle mahdollisimman hyvä liikkuvuus niin, että kudokset pääsevät esteettä liukumaan toistensa lomassa

Arpea tulee hoitaa tulee hoitaa varovasti, sillä liian voimakas liikuttelu arpeutumisen alkuvaiheessa saattaa ärsyttää ja johtaa lisäarven syntymiseen

Haavan parantuessa on hygieniasta erityisen tärkeää pitää huolta, koska pitkittynyt tulehdus arven alueella (yli 6 päivää) altistaa kiinnikkeiden syntymiselle

Arvenhoitoa kutsutaan arven mobilisoinniksi. Tämä tarkoittaa arven liikuttamista erisuuntiin, jotta siitä tulisi kaikkiin kehon liikesuuntiin joustava.

Käsin tehtävässä tutkimuksessa selvitetään miten ja kuinka paljon arpea kannattaa hoitaa missäkin parantumisprosessin vaiheissa. Vastaanotolta saat myös arven itsehoito-ohjeet.

Erityisen herkkiä alueita ristisidosten ja kiinnikkeiden syntymiseen ovat vatsan alueen leikkausten jälkeiset arvet, koska vatsassa, sisäelinten ympärillä, on paljon sidekudosta. Kiinnikkeet voivat tuntua kiristyksenä arpea liikutellessa ja myöhemmin johtaa laajempaan toiminnalliseen ongelmaan. Esimerkiksi kiinnikkeinen sektioarpi voi heikentää lantion alueen liikkuvuutta ja aiheuttaa alaselkä- ja alaraajakipuja.

Jos arpi on lähellä hermoa, se saattaa aiheuttaa hermo-oireita, kuten puutumista ja kipua. Vaikka hermoja yleensä varotaan erityisen tarkasti leikkauksia tehdessä, voi arpeutumisen seurauksena olla hermo-oireita. Tällöin arpikudoksen hoito voi auttaa palauttamaan hermon toimintaa.

 

VARAA AIKA

 

Asiakaskokemus arvenhoidosta:

Minulle jäi umpilisäkeleikkauksesta kolme kiristävää arpea vatsalle. Hankalin näistä oli vasemmalla alavatsalla ollut viattoman näköinen 2-3 cm arpi. Arpi kuitenkin kiristi noin 2kk leikkauksesta epämukavasti ja pullotti ikävästi vatsalla. Kinnauksen lisäksi vatsalla näkyi sormenpään kokoinen kohouma. Varasin ajan Tuulan vastaanotolle YourHealthiin. Arpikudoksen mobilisoinnin ja miellyttävän 45min hoitokäynnin jälkeen jatkoin saamieni kotihoito-ohjeiden noudattamista päivittäin.

Reilun kuukauden päästä lähtötilanteessa liikkumaton arpeni on joustava, liikkuu normaalilla tavalla kehoni liikkeiden mukana ja kiristävä pullotus on poissa. Aiempi sormenpään kokoinen kohouma on kutistunut hädin tuskin sormiin tuntuvaksi nuppineulanpään kokoiseksi ja arpi itsessään on täysin vatsaa myötäilevä ja kaunis. Myös kaksi muuta arpea ovat parantuneet hienosti, eikä niihin ole hierontojen ansiosta tullut kiinnikkeisyyttä.

Ennen hoitoa kiristävä arpi tuntui vetävän vartaloani vinoon. Juostessa arven puoleinen reisi kipeytyi ja juoksu tuntui epätasapainoiselta. Hoitokäynnin jälkeen vasen jalkani oli arka parin vuorokauden ajan, mutta jälkeen juoksussa liikerata alkoi selkeästi normalisoitumaan ja puolierot tasapainottumaan.

Itse arvenkäsittely vastaanotolla oli hyvin miellyttävää, hienovaraisen tuntuista ja minut otettiin huomioon kokonaisuutena. Koin, että tarpeitani ja tavoitteitani kuunneltiin. Sain myös erinomaisen kansantajuiset ja konkreettiset jatkohoito-ohjeet, joita on ollut kotonakin helppo noudattaa. Muutaman minuutin päivittäinen panostus on kannattanut.

Suosittelen YourHealthin palveluita ja mukavaa miljöötä kaikille, jotka kokevat tarvitsevansa vähän enemmän, vähän helpommalla ja vähän miellyttävämmin!”

Mirka 40v

 

VARAA AIKA